Naredna godina od NATO zvaničnika označena je kao godina u kojoj će naša država najvjerovatnije dobiit poziv za članstvo . Crna Gora je odlučna da spremno dočeka taj dan. U Alijansi očekuju da će napor zavrijediti nagradu. 

2015 od NATO zvaničnika označena je kao godina koja će naša država najverovatnije dobiti poziv za članstvo. Crna Gora odlučna je da spremno dočeka dan odluke na sjedeći skrštenih ruku. U ALijansi očekuju da će napor ali i rezultati zavrijediti nagradu. 

TED VAJTSAJD:"Prilično sam optimističan, vjerujem da vaša Vlada ima razloga da bude optimistična ali to će se pokazati tek u narednih nekoliko mjeseci.

Naredni mjeseci biće ključni, obije strane svjesne su obaveza ali isto tako odlučnosti ne mare da se zadaci završe. Gosti sjedišta NATO-a , jasni su njihova podrška neće izostati. 

TED VAJTSAJD:"NATO samit u Velsu dao je Crnoj Gori priliku da tokom narednih nekoliko mjeseci demonstrira svoju spremnost da iziskuju razne kriterijume za članstvo u NATO. To su pitanja kojima će se pozabaviti crnogorska Vlada. To su pitanja o kojima Crna Gora mora da odluči a alijansa će biti tu da podrži sve te razne napore tokom narednih nekoliko mjeseci. " 

Sa riječi se već prešlo na djela. Da je linija Crna Gora NATO već uspostavljena i dobro funkcioniše potvrđuje NATO samit mladih koji je prethodnih dana u našem Glavnom gradu okupio mlade generacije iz preko 50 svetskih zemalja. U momentu izuzetnog značaja za Crnu Goru kroz simulaciju donošenja NATO-vih odluka čiji su akteri bili mladi, pružena nam je prilika da iskusimo budućnost sa svima koji dijele vrijednosti kolektivne bezbjednosti i međusobne podrške. 

DŽORDŽ MANEA:"Mi otvaramo vrata zemljama članicama iz Evrrope i Sjeverne Amerike, ali i državama parnterima. Počev od Avganistana, VIjetnama, Barbadosa, Dominikanske Republike. Imamo veoma lijep koktel nacionalnosti ovdje u Glavnom gradu Crne Gore. Možemo reći da su oni sada studenti ali u budućnosti mogu biti vodeće svetske vođe." 

TED VAJTSAJD:"Ti mladi ljudi će to raditi u kontekstu simulacije u okviru koje će razgovarati o poteškoćama po pitanju djelovanja u smislu suočavanja sa određenim izazovom. Ičestitam organizatorima samita što su osmislili tako korisnu simulaciju. Sjajno je vidjeti ovakav tip vježbe. Drago mi je što sam u Crno jGori." 

Riječ je o trećoj simulaciji NATO samita za mlade koja se svake godine održava u Briselu. Prošle imala je svoje prvo crnogorsko izdanje, dok je ove godine osmišljena kao posebna saradnja iz Brisela i lokalnog partnera Instituta za javnu politiku sa zadatkom pružanja podšrke Crnoj Gori na putu integracija u NATO.

Izvor: TVCG