Ministar odbrane mr Predrag Bošković učestvovao je danas(29. jun) u Briselu na sastanku Sjevernoatlantskog savjeta (NAC) na nivou ministara odbrane NATO zemalja. 

Crna Gora je prvi put na ovom sastanku učestvovala u svojstvu punopravne članice Alijanse, a kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, ministar Bošković je istakao posvećenost Crne Gore realizaciji ključnih zadataka Alijanse u savremenom bezbjednosnom okruženju.

,,Podsjetio je da je Crna Gora svojom politikom potvrdila da je garant stabilnosti na Zapadnom Balkanu i istakao da ćemo nastaviti da unapređujemo dobrosusjedske odnose i međusobno povjerenje u regionu“, saopšteno je iz Minsitarstva odbrane.

Kako se dodaje, ministri odbrane NATO članica analizirali su aktuelnu bezbjednosnu situaciju i spremnost Alijanse da adekvatno odgovori na savremene prijetnje. Akcenat je bio na progresu u implementaciji odluka sa Samita u Varšavi, kao i na jednakoj podjeli obaveza i odgovornosti među saveznicima.

,,U tom kontekstu, pohvaljen je trend povećanja ulaganja u odbranu kod većine zemalja članica. Ministri su razmijenili mišljenja o aktivnostima na planu dalje borbe protiv terorizma, kao i suočavanju sa ostalim prijetnjama koje utiču na bezbjednost transatlantske zajednice. Saglasili su se da je neophodno preduzeti dalje mjere za jačanje sposobnosti za odgovor na hibridne izazove. Istaknut je značaj projektovanja stabilnosti van granica Alijanse, kako bi se preventivno djelovalo napotencijalne prijetnje i izazove. U tom kontekstu, izražena je odlučnost da se nastavi saaktivnostima u Avganistanu, u okviru misije “Resolute Support”, u cilju izgradnje neophodnihkapaciteta. Razmatrani su i modeli unapređenja saradnje sa Evropskom Unijom i napredak ostvaren u implementaciji mjera predviđenih zajedničkom Deklaracijom, potpisanom uoči Samita u Varšavi“ navodi se u saopštenju. 

Ministar Bošković je tokom sastanka imao bilateralne susrete sa ministrima odbrane Republike Italije, Robertom Pinoti (Roberta Pinotti), Velike Britanije, Majklom Falonom (Michael Fallon), Republike Makedonije, Radmilom Šekerinskom, SAD, Džejmsom Matisom (James Mattis) i SR Njemačke Ursulom fon der Lajen (Ursula von der Leyen).