Predsjednik Vlade Duško Marković rekao je danas(25, maj) u Briselu da je Crna Gora spremna i sposobna da odgovori obavezama koji proizilaze iz članstva i da na taj način dopinosi miru i stabilnosti širom svijeta. 

Premijer Marković će učestvovati na sastanku šefova vlada i/ili država članica NATO-a, koji ce uskoro početi, a danas je prisustvovao i otvaranju novog sjedišta NATO-a u Briselu na kojem su, među 28 lidera zemalja clanica Alijanse, bili i predsjednik SAD Donald Tramp i novi predsjednik Francuske Emanuel Makron.

Nakon što Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg bude uputio Crnoj Gori formalno pozivno pismo da pristupi Sjevernoatlantskom ugovoru, Crna Gora će 05. juna, deponovanjem instrumenata ratifikacije tog ugovora u Stejt Dipartmentu i formalno postati 29. članica Alijanse. Svečana ceremonija podizanja crnogorske zastave u sjedištu NATO-a u Briselu zakazana je za 7. juni.

Prijem Crne Gore danas je u Briselu prokomentarisala je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitrović.

,,Još malo pa ste punopravna članica. Drago mi je što ste danas za istim stolom”, kazala je ona crnogorskim medijima i poželjela Crnoj Gori dobrodošlicu.