,,Dobrodošla Crna Goro", kazao je na crnogorskom jeziku Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a.

On je poželio dobrodošlicu premijeru Dušku Markoviću, koji sjedi sa liderima najmoćnijih zemalja svijeta na otvaranju novog sjedišta NATO alijanse u Briselu.

,,NATO je najuspješnija alijansa u istoriji, zbog hrabrosti naših žena i muškaraca i našeg jedinstva”, kazao je Stoltenberg.

,,Ovo je sjedište iz 21. vijeka za Alijansu za 21. vijek” kazao je on.

Predsjednik Vlade Duško Marković rekao je danas (25, maj) u Briselu da je Crna Gora spremna i sposobna da odgovori obavezama koji proizilaze iz članstva i da na taj način dopinosi miru i stabilnosti širom svijeta. 

Premijer Marković učestvuje na sastanku šefova vlada i/ili država članica NATO-a, koji ce uskoro početi, a danas je prisustvovao i otvaranju novog sjedišta NATO-a u Briselu na kojem su, među 28 lidera zemalja clanica Alijanse, bili i predsjednik SAD Donald Tramp i novi predsjednik Francuske Emanuel Makron. Premijer Marković je na otvaranje novog sjedišta NATO i sastanak šefova vlada i država članica, došao sa ministrima vanjskih poslova i odbrane, Srđanom Darmanovićem i Predragom Boškovićem.

Prijem Crne Gore danas je u Briselu prokomentarisala je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitrović.

,,Još malo pa ste punopravna članica. Drago mi je što ste danas za istim stolom”, kazala je ona crnogorskim medijima i poželjela Crnoj Gori dobrodošlicu.

,,Belgija vas dočekuje u vašem novom domu”, poručio je belgijski premijer Šarl Mišel članicama NATO-a na svečanoj ceremoniji otvaranja novog sjedišta.

,,Jedinstvo je potrebno u ovom svijetu neizvjesnosti. Našim građanima je potrebna bezbjednost. Bezbjednost je na prvom mjestu”, kazao je on. Premiejr Mišel je pomenuo da su u Briselu okupljeni lideri 29 zemalja članica, uključujući u tu grupu i Crnu Goru.

Ispred sjedišta se nalazi 29 zastava, zastave NATO i svake od 28 zemalja članica.

Jedan od stubova predviđen je za zastavu Crne Gore. 

Nakon što Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg bude uputio Crnoj Gori formalno pozivno pismo da pristupi Sjevernoatlantskom ugovoru, Crna Gora će 05. juna, deponovanjem instrumenata ratifikacije tog ugovora u Stejt Dipartmentu i formalno postati 29. članica Alijanse. Svečana ceremonija podizanja crnogorske zastave u sjedištu NATO-a u Briselu zakazana je za 7. juni. Zastava Crne Gore će se nalaziti pored one Sjedinjenih Američkih Država.